Wednesday, August 31, 2011

hari raya pertama bernasik dagang!

Hari raya pertama da habis! bnyak perjalanan di lalui hari raya pertama!
sembahyang raya da! awal pg da sampai masjid ujung kg!.. ciap salam ngan tok imam besar lg tuh! try jgk intai2 dalam poket kot-kot ada angpau blh aku pau! hahaha,..
beraya umah sanak saudara pun da,...umah member pun da,..
skunk bab makanan aku mcm bez ckit nk citer! yela mkanan hari raya xsama ngan hari-hari yg normal! 

NASIK DAGANG! OH SEDAP NYER!





haaa,...ni la padi yang baru nak di tetas! hahaha,..tak la,.ni beras yg direndam terlebih dahulu  supaya beras tu  lebih empuk dan nampak cantik bila masak tp secara saintifiknyer aku tak tau kena tanya mak aku,..waaa agak saintis la mak aku nih!kuang3~~~




ni plak kepala dinosour! xdela,..ni ikan aya a.k.a ikan tongkol! bkn setongkol steve austin yg botak2 tuh! ikan ni kena potong-potong ikut ukuran sepatutnya dan rebus dgn sedikit garam terlebih dahulu bg isi kenyal dalam keempukan haha! dan senang di campak dalam kuah nasi dagang 6ti!




haaaa,...yg ni da ciap bersama kuah nasik dagang,...campak je ikan td,..maen baling-baling je! hahahaha,..n ciap! aku pown hidang kt korang sumer! rasekn! 



aku mkn dulu! bez tau!



apa-apa pun salam aidilfitri pada semua sahabat-sahabat andai semua,..kalu free dtg la 
umah aku mkn nasik dagang! di jamin halal,sedak n mesti mkn xnk tambah-tambah da,..:)



Monday, August 29, 2011

meriam buluh berjemaah!

waaaaaa,....mcm best je bunyi meriam buluh kan,..tp 2 la pengalaman time raya mesti wajib main,..bukan sunat muakkad atau sunat bogel-bogel x,.2 mmg wajib selagi xkudung tagan hahaha,...meriam ni bnyak kategori dari buluh batang paip atai batang besi,..blh tanam dalam tanah atau atas tanah jer,..tp agak bez la bila dentuman menggegar jantungku!hahahaa,...

ni antara yang nk mati awal! hahah,..saksikanlah!


esok-esok blh la bom israel pulak!calon-calon!haha..


KENANGAN: aku kalu da maen selagi x pecah meriam tuh jgn harap nk naik umah,..
slagi xterbakar bulu kening jgn harap nak ajak aku tido ala-ala baby! wth!
aku selagi mak aku xtarik telinga terpaksa la naek kalu x kena sumbat mercun dalam mulut n then mak aku plak yg tulun cucuh! xraya la aku!hahahah,..da pernah ugut,..hiiii,..





SELAMAT HARI RAYA!

kad raya lagi!

Bez nye dapat kad raya kan? tp sekarang da jarang da orang maen-maen pos kad raya,
sekarang da maju guna talian hayat kat SMS! langsung tak tradisonal! ni memang xadil la pada  pekerja kat jabatan pos malaysia!,. posmen pown da boleh goyang kaki sambil nyanyi lagu raya siot!!

tp apa aku nak criter bkn pasal posmen bkn pasal posmen xpuasa ke ape ke tp nak crita pasal kad raya! yakni koleksi kad raya,..kadang kad raya ni mendatangkan kepuasan pada diri kita dan blh mendatangkan mood raya kn3? bg aku jela yang sangap kt kad raya! hahaha,..

ni antara kad raya,..tahun ni,..



Ni kad untuk kak limah!


ni untuk halimah jongang!


ni untuk fatimah juling!


ni untuk rosnah lisa surihani! heehe


ni plak untuk jiran sebelah kg!


ni plok untuk jkk kg aku!


ni mesti la untuk gadis jelita tp xtau alamat!hahahahaha,...


sebenarnya taun nie aku xder kad raya! huwaaaa,..sbb aku tunggu duit raya jer 6ti sebagai balasan!!! oh duit rayaaaa!!!!!


Korang share la kad raya korang jgk tau,..

Wednesday, August 24, 2011

header blog punya pasal!

detik berganti minit, minit berganti jam, hampir kesuntukan masa aku duk mengadap lappy duk mengedit header blog aku yang tak seberaper gorgeous ni! aku beci aku beci aku beci! ingin saja aku laungkan di pergunungan banjaran titiwangsa! hahaha!


nampaknya da pukul 3 pagi aku masih tercari-cari ape yg terselindung di sebalik photoscape nie,.hati dan perasaanku sudah bercampur gaul dari kerajinan ke lebih malasan! ha3!
akhir nya ciap jgk satu header setelah setaun duk buat blog! ape kejadahnya ada blog cam nie? 


akhirnya, aku nk crita yg aku dapat jgk makan murtabak dalam saji setelah selesai kijer meng'header; ni,.sial la hatuih!!! da la penat wat menatang ni. Nak minum air oren pun semut da buat kolam renang,..aduss frust,..nak sahur pown lambat lg,..


apa-apa pun, segala rintangan di lalui malam ni akan lebih bermakna buat ku esok hari nanti! aku nak buat lg!!!!!! hahahaha,..tengok la lepas ni aku nk buat header lg bhoooomm!!!!! 2 pown kalu dapat,..yang cikai2 pown da hampir 10 jam nk ciap!...


ok 2 jer aku nak citer! otak aku da pening giler da! 
sbb blog punya pasal!


selamat bersahur,.:)

Monday, August 22, 2011

diana danielle kawen?????

OH TIDAK!!!!!!! ini tidak adil la,.. macam mana nie,..sapa lg awek selebriti yg perlu aku usha dari jauh lg nie? fasha sanda? nasha aziz? alahai da tua la,..apa-apa pun jgn la terkejut.,.
diana masih tak ijab kabul lg,..tarikh pown xtentu bagai lg,,..

tp dengan sapa plak jejaka pilihan idaman kalbu dia? ni bt aku rasa tercabar nie..
sapa lg kalu x hero idaman sejuk-sejuk suam malaysia si farid kamil! mmg xpuas ati tol la,..hehehe,..beruntung si diana dapat farid kamil,..hahahah,..nampak sgt aku lebih suka farid kamil! hua3!!! i m not gay ok! tp style lakonan dier agak berkesan la.best!

ok,berbalik pada crita diana dan farid, mereka da lama pown jalinan hubungan mesra nie.,.
da lebih setahun lalu ,.kira lama la tu kn,..kalu cik gayah kat kampung ulu kunyit kapel da braper kali putus dlm sebulan tak ikut tahun lg kn!hahaha,..ni kg luar negara la kot.

diana ni anak kacukan melayu inggeris da bercinta ngan farid tanpa pengetahuan aku,..ni yg aku frust ni,..diana pown menurut mynewhubs da ciap bincang sal kawen da,..dorg pown da memang serius ciap da! so,jejaka yg malang duk menunggu diana tu blh la lupakan,..hahah,..aku da ada backup plan,.wachaaaaa,..

apa-apa pun harap hubungan org berbahgia la dan dapat menuju ke destinasi dgn selamat dan aman,..jgn jd cm artis sebelum ni kawen beriya cerai berai pown beriya jer kt mahkamah,..sapa untung? surat khabar metro jgk untung! hahahah,..





Kuar PLKN terus nk kawen,..aku pown nak!hahaha,..




haaaaa,..baik jer muka farid kamil! aku pown nak buat muka baek cam ni konvokesyen tak lama!



ayat hatiku: tak pela,..aku rela lepaskan diana demi farid, takpe,..bunga bukan sekuntum, skunk bunga ros bunga dahlia pown da banyak yg cantik2,..xterkecuali lisa surihani,.tunggu daku!hahaha,..






tips macam mana buat entry blog dengan cepat

ehhh,..gila ke ape nk buat entry cepat-cepat? da la cepat blh buat entry bnyak-banyak plak 2 kt post! xkan nama nyer giler talak? hahahha,.. tetibe gian nk mentalak!
korang semua mesti terpikir kan mcm mana nk buat? yela bkn mudah nk memudahkan diri buat entry sepantas kilat 2, dan bkn payah untuk menangkis kepayahan buat entry tu,..ok aku tunjuk kan sikit je la apa yg aku buat ni mcm blh pakai. 

1. Bila otak da berakar bnyak sgt
Dengan segala hormatnye mungkin ada dalam golongan kalian yg da bijak pandai terlalu genius untuk membuat entry cepat-cepat kn untuk merebut trafik yg sedang bernafsu kt luar sana. yg mcm ni go on jela,..tp ingatlah dlm idea yg cepat ni perlu d tekan kan pada susunan cerita kita,kadang-kadang terlalu beremosi bahaya. sampai ayat tunggang langgang.






2. Catat kat mana-mana note paper
Segala idea yg dtg di kala kita berehat cuba untuk catat supaya buah idea kita xlari pecut hingga garisan penamat, kita jgk yg rugi! korang catat la kt mana2 pown..duk kat meja mkan korang conteng jela meja mkn,.bila orang tangkap korang ni penggiat vandalisme jgn salakan aku plak!..hehehe,..korang catat la kt kertas kecik pown da jd. nanti salin kt blog korang.




3. Catat kat notepad lappy
Yg ni ketika korang duk on9 atau hanya bukak laptop sekadar tengok gambar hiasan window kt depan sbb xleh on9 wireless xder,..hahaha,..so,.guna time ni untuk menimbulkan idea baru,.setiap masa rugi kalau kita xpikir benda yg mendatangkan faedah pd diri kita kn? so bila da dtg catat la pada notepad lappy,yg nie lebih effective dapat terus copy ke post blog nanti,..





4. Backup plan 
haaa,..yg ni korang kena pikir sendiri backup plan mcm mana, sbb blogger ni kdg2 xblh jgk ikut satu hala je kn, ada tp terlalu jrg menimbulkan idea dalam satu kategori sj, contoh melawak n just melawak je tiba satu masa kering idea, so backup plan mksud aku, korang cari la idea pasal selain kategori utama korang td melawak da xder idea so automatik korang masuk kn pasal pengalaman harian korang, tp jgn la selalu bt sbb orang kdg2 bosan dgn kegiatan harian kita melainkan benda-benda yg blh membuat orang suka dgn gambar lawak dan boleh merosak nilai asas blog anda. gunaan hanya terdesak.



so,.ni je yg aku dpt kongsi serba sedikit,..sbb aku mls nk taip! aku mmg pemalas,..contohi lah aku!haha..

hantu bonceng 2011?

mcm bez je citer nie! aku n tengok! di jangka di pawagam aidilfitri,..hari raya first aku da pi da mana-mana pawagam!hahahah,..lakonan zizan,.juliana evans awek aku, dan jue aziz awek sapa ntah! huhu..

yang aku tau citer nie di tayang hari merdeka 31 ogos 2011.korang xterpikir ker mesti meriah mlm merdeka tu kn da la hari raya plak 2! eee,..syok nyer!..
mesti ramai yg pakai bj raya pi tengok pawagam,..xkan meriah tahap bebal namernye,
ape kejadahnya kalau bawa kueh rayer mkn dlm pawagam lg syok,.hahaha,..

mesti korang nk taw apa sinopsis citer ni kn,..? 

filem ini mengisahkan seorang belia muda bernama amran yg kijean nk berlumba haram jer, bila nk berlumba jer mesti naek muto drag! ala yg rendah2 mcm beskal budak kecik 2, tp AWAS! skali deruman ekzos blh terangkat semua nya! pd satu mlm 2 amran amaran telah memenangi perlumbaan haram 2, dan dier di beri hadiah percuma seorang gadis bohsia bernama maya,tp segalanya menjadi konflik stelah mereka terlibat kemalangan jalan raya,maya telah meninggal dunia. haaaaa,..awek cun siot blh mati!!!!aduyaii,..sambung balik,..dan sejak dari tu kehidupan amran xtenteram selalu jer di usha hantu maya! hantu pown pandai usha,? sebenarnya maya da mesej aku dier ganggu amran supaya amran pi sempurna mayat dia mcm yg dalam buku fardhu ain tuh! so apa terjadi lepas 2? adakah amran menjadi hantu? adakah amran mati? adakah amran balik kg untuk beraya? apa lg moh la ke pawagam 6ti! hahahah,..

bwh ni sedikit trailer,..  





catatan: sila pakai baju melayu bg lelaki dan baju kebaya bg perempuan ke pawagam terdekat, bw ketupat rendang sekali! pesanan penerbit!



chocolat: korea band memang comel!

Mungkin korang semua baru pertama kali dengar nama kumpulan gurl-gurl ni,..?.. betol kn betol kn? pdhal aku je kot yg br tau pasai nie! mmg dasar katak bwh tempurung la! tp serius r awek-awek lam kumpulan vote giler! aku suker r! br pertama kali pandang terus jatuh cinta sial! 2 pown aku terpandang kt newspaper metro sisipan selebriti,..2 favouritte aku la,..cari-cari selebriti yg cun-cun.hahahha...ha jum lyn sama2,...



haaa,..ni la potret kumpulan gurl-gurl chocolat korea band tu, mmg 'comel lote' r,
tp kt malaysia pown da ader da skunk 2 yg aku da xkesah kalu xdpt p korea
sekadar nk tengok awek sana kn,..tp kt malaysia terlalu korea la pulak!hahahaha,..

mesti korang nak tau nama kalian kt atas kn? start dari kiri, min sao, jae yoon, tia, melanie, juliane...ehhh,..mak bapak!!!!!blh plak aku senarai nama dorg ni kn!
memang hantu penanggal tol la aku nie...serius tahap minat da mencapai impak maksima!

tp tengok la tok iman masjid besar pown blh jatuh kopiah tengok awek-awek nie,.
menurut fakta dorang mmg cantik semulajadi no bedah-bedah mcm mak bedah hollywood yg len 2, pipi bibir da bekak semacam da,..da mcm kener sengat dek lebah-lebah je kn,..

tgk la lg gambar dorg,..aku excited tahap pengebom kamikaze da ni,..



eee,...dapat xkuar umah seumur hidup!
aduss,..luruh teruh jantung tengok gedik dorang nie,..haha



oppssss yang ni mana pulookkk!!!!tembam2 je kn,..yg ni  gula-gula band malaysia..lawak siot!

nk lg ker?




amik ko muntah berdarah aku tengok! k-pop malaysia ni,..mmg jambu bertubu-tubi! eee,..






penyelesaian: mmg aku xlalu mkn lepas tgk pic last 2!!!xsanggup nk mendera mata tengok!kah3!!!

Friday, August 19, 2011

solat jemaah paling laju

Aku memang suka la kalu tok imam ketuai imam nya dengan laju,. macam bez je kn,.
cepat abes cepat dapat mkn kuih free lepas solat,..tp habuk pun tak da makna solat laju xsempat baca apa-apa bacaan.aissshh,..contoh nya video kat bawah nie,..ni mmg kat kg aku la nie,..percaya! hahahaha,..







Memang siot je kan, aku pown xpaham habuk apa la tok iman ni baca, mcm pertandingan rukuk sujud cepat antarabangsa jer,..memang stamina kuat punya tok imam,..

kesimpulan: tok imam sakit perut nk berak! percaya!
heheheh,..



Syoknya Kahwin Awal

Pada suatu hari yg tenang, umah Pak Jabit di datangi segerombolan kuarga,
ini mebuatkan pak jabit tertanya-tanya kepada isteri dan 3 orang anak dara sunti nya. maknya dalam confius tapi anak dara nya tersenyum simpul bagaikan kerang siput gulai lemak kuning!


rupa-rupanya hajat gerombolan td membawa hjt yg memang serius untuk merisik dan meminang seorang anak dara pertama pak jabik si megan fox(bkn nama sebenar),..


esoknya pula, dtg lagi seorang jejaka handsome ala-ala k-pop gtu, pak jabik kehairanan tujuan dorang jgk untuk merisik terus meminang anak dara pak jabik yang kedua si pamela anderson(nama sementara).


esoknya lg, dtg pula satu gerombolan dgn berpakaian kot agak bergaya tampan kau memang da boom!!! katanya pak jabik...ciap buat2 tarian ala-ala ruffedge lg.hahahahaha. tujuan dorang pun dtg merisik n terus nk meminang anak bongsu pak jabik si taylor swift(nama sebenar) .


 sebulan kemudian ketiga-tiga anak dara pak jabik telah berkahwin serentak! mmg rezeki kuarga pak jabik!
pak jabik hanya kagum tangan di dada sambil kepala mendongak ke atas serta buat gaya action kamen suda!
  
sehari selepas perkahwinan...
ketika di atas kekuda di luar halaman rumah berkipaskan angin bendang..
tiba-tiba mak limah bertanya soklan pd anak-ank2 nya..
soklan berbunyi:


mak: megan, knapa mak lalu depan bilik kamu semalam dengar suara kamu 
        suka-suka ala-ala gang bang! 


megan fox: maaakkk,...kan waktu kecil dulu mak da pesan kalu kita geli kita
                mesti SUKA kan....


mak: oooooooo.....terus mengaju soklan pada pamela pulak,..yang kamu nie 
       pulak knapa mak dengar smlm kamu menangis?


pamela anderson: alahai mak,.kan mak selalu pesan kt sy kalu kita dalam 
                          kesakitan kita mesti nanges puas2 kn...


mak: ooooo...lupa plak mak,...yg kamu ni pulak taylor swift knapa mak lalu depan bilik kamu sunyi sepi jer macam orang pindah rumah kuar rumah tak balik selamanya!...senyap semacam je..knape?


taylor swift: mak,..maakk...kn mak slalu jgk pesan kt sy kecik-kecik dulu,
                 kalu ada benda penuh dalam mulut kita xblh cakap melalak mcm 
                 hantu kak limah xjumpa rumah kn,..


peringatan: hanya berdouble meaning je mampu menjawab persoalan itu untuk menyelamatkan diri.hehehehehe,..




Puting Yang Cute

waaa,..dengar tajuk entry pown mcm da da xsedap duduk kan? hahahahah,..
aku xterkecuali r bro! ape2 pown aku nak tunjuk jgk la gamabr tu kat korang! zasss,...
trun bawah,..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
TING TONG!











Peringatan: otak jgn kuning sangat bila sebut puting yep,.ni yang aku maksudkan, berdarah la hidung korg!
hahahahahahahaha,...


curi perhatian awek

sebut pasal awek semua nya jantan-jantan gantang MALAYA segar berdiri kan,..
banyak nya kisah pasal awek kalau nak di huraikan, hidup ni xsah kalu tak da awek kan,
tp macam mana nak menarik perhatian awek? aku ada tips kalau korang nk menarik perhatian dorg!
yang pasti korang berani la kan contoh yang satu ni jer aku bagi,.


korang pakai je macam nie tiap-tiap hari confirm awek berdarah hidung tatap kegilaan keberanian korang,
bukan setakat awek jer, mak budak, atok,nenek pown turut beramah mesra ngan ko! skali2 dapat jgk penumbuk bapak mak budak kn!



peringatan: da berjaya! percaya!

4 wanita paling cantik di asia


'Majalah Globe' telah mengeluarkan fakta undian wanita paling cantik di ASIA.
Berikut adalah antara 4 wanita terpilih dan paling top gila-gila masa kini!:-






1. Katrina Kaif Ali dari India. Beliu juga merupakan ratu paling seksi dunia.







2. Emiri Miyasaka dari jepun. ratu miss universe ni.




3. Laetitia Darche dari Mauritus. comel kan. Tak jumpa fb dia kalu tak abes la.


4.last but not least dari Malaysia. Bintang harapan kita la sape lagi kan. :)  :) :)
hehehehehe


peringatan: hanya sekadar hiasan ok, sebenarnya majalah globe 2 wujud ke tak xtau...hahahaha,...percaya!

Bila Sakit Hati

Bila sakit hati kat orang kita selalu maki habisa-habisan macam perang dunia kan!
skali lancar bazooka mcm mak nenek senjata bawak keluar!

tp kalu marah dekat barang yg menyakitkan fizikal kita mcm mana pulak ek?
eeeee,...aku pown xpuas ati kat barang tuh kn! mmg aku bg terajang naga sakti la contohnya mcm
kat bawah ni,..mmg celaknat la! hahaha,...





Kesimpulan: pada mana-mana bangsat duk pukul brg yg tidak bernyawa sebenarnya dia memperbodohkan diri sendiri,..waakakakaka,..


Thursday, August 18, 2011

cara betul untuk tidur!

setiap hari je mesti je waktu malam muncul kn,..setiap mlm je mesti ada hari!
xblh k hari yg tak da malam ek? kalau mcm tu korang yg xnk ada mlm pergi cari guna mutiara naga 7 biji mitak ngan naga planet imsonia yg tiada malam kasi bengkak bijik mata xtido! hahaha,..

ok kat cni malaysia ada waktu malam la brader sister! kt len xtau la ada ke x! bila mlm mesti mata nk tutup rapat da xnk tgk da blog bagai ni semua kn,..tp aku xraser pon! tanya korg cara korg buat mata ngantuk cam ner?  

ni plak cara aku==>




aku sebelom tido akan khatam buku jadah haram ni la, untuk panas line mata kn, tengok ckit potongan body kit artis bg tenang ckit untuk tido, sebenar nyer buku ni bnyak faedah untuk senaman mata kita skodeng bontot artis.hahaha.



ha,...kalu payah lg nk tidur aku main la game ular senduk kepala kemek  ni puas2,..sampai lebam  ibu bapak jari aku nih!
kalu xdpt score high point selagi 2 la main, sampai pg esok la kot!hahahha,..







haa,..ni tepi umah aku dekat dgn gua niah (bkn namer sebenar) hahaha,.. so kalu segala game aku xblh  nk tiidur lg aku pnjt la gunung ni bila sampai puncak jer aku aku terjun guna robot transformer aku dalam poket! percaya la!


kalu x blh tidur jgk, aku dgn megah nya bukak alarm keta aku di  bawah garaj atap kelambu  tu dan pandu la ikut jalan bertentangan bg mata aku ngantuk,..hahahaha,..bila org angkat lampu tinggi akan terkena mata aku dan degan tu mata aku akan cepat ngantuk!percaya!




kalu aktiviti aku xboleh membawa kengantukkan kebengapan sgt  kn, aku kol je la gangster lanun kampung aku suh pukul aku beramai-ramai dgn tukul besi! baru terasa! hahahha,..apa la sgt kereta ni blh beli baru,..







so,..dapat masuk spital kn,.dapat nurse cantik,dapat masuk universiti lg taw. kat ci nurse dodoikan aku 2 yg suka sgt,...lepas 1 seminit je=>



terus dpt tidur dgn nyenyak! sambil duduk lg taw, mungkin  nurse td buat apa2 kt aku kot! hahahah,..



motif cita korang pikir la! hahahaha,..amat berkesan bg aku!
tepuk bontot tanya selera!hahaha,..



Tuesday, August 16, 2011

mencari malam LAILATUL QADAR pada 10 mlm terakhir Ramadhan

Assalamualaikum para sahabat sekalian, tutup bukak tutup bukak mata sedar atau tidak da separuh bulan ramadhan da kita hadapi dgn penuh tabah, dgn pelbagai dugaan yg di hadapi kita selama berpuasa kn? tetapi dugaan tu dpt di tangkis dgn iman yg kukuh saje.


skarang bulan ramadhan da hmpir dgn  10 mlm terakhir ramadhan kn? knaper dgn 10 mlm terakhir nie kn? aper kehebatan keistimewaan 10 hari yg di cari ni kn? aper yg tersirat dgn mlm ni kn? 


Wahai muslimin dan muslimat sekalian, rebutlah pahala di sepuluh malam yang terakhir ini sesungguhnya di sepuluh malam yang terakhir ini. “Dimalam itu (Lailatul Qadr) malaikat dan ruh turun dengan izin Tuhan mereka …” (Al-Quran).


ok,sebenarnyer Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat.



Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
Maksudnya:
“Malam Lailatul – Qadar lebih baik daripada seribu bulan ” (Al Qadar : 1-5)
Ertinya menghidupkan Malam Lailatul-Qadar dengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi s.a.w.:
Maksudnya:
“Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu ” (HR. Bukhari (4/217) dan Muslim (759))
Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:
Maksudnya:
“Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain. ” (Muslim (1174)
Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. bersabda:
Maksudnya:
“Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan dalam malam ganjil. ” (Bukhari (4/225) dan Muslim (1169))
Disunnahkan utk memperbanyak do’a pada malam tersebut.
Telah diriwayatkan dari Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, katanya, “Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. Bersabda :
“Ucapkanlah Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yg meminta ampunan maka ampunilah aku.” (HR. Tirmidzi (3760) Ibnu Majah (3850) dari ‘Aisyah sanad shahih).




 TANDA-TANDA BERLAKU MALAM LAILATUL QADAR:-


1. Udara dan suasana pagi yang tenang



Ibnu Abbas R.A berkata: Rasulullah SAW bersabda:
“Lailatul qadar adalah malam tenteram dan tenang, tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu dingin, esok paginya matahari terbit dengan sinar lemah berwarna merah” (Hadist hasan)

2. Cahaya mentari lemah, cerah tidak terik pada keesokan harinya
Dari Ubay bin Ka’ab RA, Rasulullah SAW bersabda:
“Keesokan hari malam lailatul qadar matahari terbit hingga tinggi tanpa sinar ” (HR Muslim)

3. Malam yang terang, tidak panas, tidak sejuk, tidak ada awan, tidak hujan, tidak ada angin kencang dan tidak ada yang dilempar pada malam itu dengan bintang (lemparan meteor kepada syaitan)
Rasulullah SAW bersabda:
Artinya: “Sesungguhnya tanda lailatul qadar bahwasanya adalah malam yang bersih cerah, seakan-akan di dalamnya bulan terang tenang, tidak panas tidak juga dingin, dan tidak boleh bintang dijatuhkan di dalamnya sampai pagi, dan sesungguhnya tandanya adalah matahari pagi harinya terbit sejajar tidak mempunyai sinar seperti bulan pada malam purnama dan tidak halal bagi syaitan untuk keluar bersamaan dengannya pada malam itu”. HR. Ahmad, no. 22765.
4. Mana-mana hamba yg mengerjakan solat pd mlm itu akan teraser kenikmatan solat, terasa aman,terasa tenang di dalam hati yg tidak pernah dirasai pd mlm-mlm sebelum ini.

jd, sebagai hamba ALLAH s.w.t d bwh pimpinanan Rasululluh s.a.w kita ambil lah peluang ibadat ini,yg hanya dtg skali dlm setahun, dan haruslah ingat ibadat ini mungkin tidak lg kita berjumpa di taun kemudian, muhasabah la diri sendiri sebagai peringatan pada kalian semua,..kutip la sebanyak mungkin pahala sebagai senjata kita di hari pengadilan 6ti,. wallahualam...


Blog Aku Di Sambar Petir!

ohhh tidaaaaaakkkk!!!!!!! my blog!!! apa sudah jadi ni! adakah aku da xdpt kembli kepada asal? adakah aku tidak dpt lg ber blogging? semua nyer bermain di fikiran ku di kala waktu berbuka da nk muncul diri td,..


hahahaha,..sebenarnyer xder la seperti yg di sangka dgn pelbagai soalan mcm dlm drama tv yg agak agresif menikam di kaca tv kn,..xder aper2 pown sebenarnyer, td ptg hanyer hujan rintik2 air pasang mlm jer,..hehehe,..


di kala aku ingin sedang mencipta entry peribadi aku mengenai cuit-cuit bulan puasa td tiber2 jer hujan, pabila aku hujan mula la timbul idea entry kn! aish!
nk jd kn crita kn, tibe2 sajer cahaya halilintar a.k.a lampu flash camera tangkap kedudukan xsenonoh aku dgn blog aku! aku terkejut beruk la kn! 


kebabbbbbooommm!!!!!!!!flash bagai kn di pentas anugerah grammy award duk lip lap lip lap! amik ko!




nampak cm seni la plak kn halilintar ni,..ni semua ciptaan ilahi,sekali kena hangit
satu badan
terus x bernyawa!huhuhu,..




aku xsempat ciap lg entry aku 2! tp apa kn daya dari pada aku ngan blog di panah kering hangit oleh flash maha hebat 2 lebih baek aku cancel la niat aku berdating ngan my blog kn! tamat riwayat d situ! aku terus cabut segala plug2, segala wayar dari bawah katil, di tiang hingga d bumbung atap! dasyat betoi wiring umah aku kn! semua 2 rekaan bodo aku jer,korang ptutu percaya! tabik spring!!!


tiber2 jer aku br terpikir sal entry td, eh, apa terjadi kt entry aku main tutup cm 2 jer tnpa save kn,..so,aku raser cm serba salah nk bukak kn kener tangkap flash dek halilintar mati xberkubur aku,..so,bia jela,..


lepas je abes berbuka aku berusaha dgn keras pasang semua wayar2 td, n then dadaaaaaaaaa,...sebenarnyer entry td masih ader je pown,..kau 2 yg kecoh sgt xtentu pasal mcm nenek hilang cucu di dlm umah sendiri! hahahah,..sbebnarnyer da auto save kt posting,..so,kembali berblogging,..
ati kembali riang,..:)


so,nampaknyer waktu menaip da tamat,pliz submit ur entry now! ceih! da masuk waktu nk p solat terawikh la,..so selamat berterawikh semua yg bergelar islam sejati! ^_^


peace!