Saturday, July 13, 2013

8 makanan yang memberi tenaga lebihan dan memberi keaktifan

Tenaga merupakan satu elemen yang sangat penting dalam kehidupan harian kita mahupun organisma hidup yang lain. setiap hari kita menghabiskan banyak tenaga kita untuk melakukan apa-apa pekerjaan atau perbuatan samaada secara statik ataupun bergerak. Jadi penyumbang kepada tenaga ini datangnya daripada makanan yang di makan oleh kita sendiri. Pemilihan makanan yang betul perlu di teliti oleh kita, di sini antara makanan yang memberi tenaga lebihan kepada kita.

Sunday, June 23, 2013

Tips temuduga pembantu penguasa kastam w17

KASTAM DIRAJA MALAYSIA

Salam,
Alhamdulillah, aku telah menghadiri satu temuduga bagi jawatan pembantu penguasa kastam gred W17 walaupun tidak mengetahui lagi keputusannya. Aku ingin berkongsi sedikit pengalaman dan beberapa tips soalan daripada penemuduga yang aku hadiri tempoh hari di Kuala Terengganu pada 22/06/2013.

Tepat jam 9.05pagi aku telah sampai di lokasi temuduga di area kuala terengganu, perasaan pada hari itu sangat gugup dan berdebar-debar tetapi aku tidak memasang harapan 100% pada temuduga kali ini. Jam 10.00pagi merupakan masa sebenar temuduga aku bakal di jalankan. Semasa mendaftar diri kita sewajibnya melengkapkan semua dokumen-dokumen seperti sijil-sijil mengikut susunan yang di kehendaki dan pastikan resume kita betul beserta gambar. Selesai saja mendaftar, aku di beri angka giliran no 7 oleh akak kastam dua orang yang agak comel, ni nombor keramat.. getus hatiku. 

Aku terus duduk di kerusi yang di sediakan menunggu giliran. Semasa itu hanya aku saja lelaki yang lain perempuan memang segan jugak la aku langsung tak bercakap. Akak kastam asyik memerhati saja perilaku serta gaya aku kadang-kadang aku terpaksa control macho..haha.. dan dia memesan kalau boleh SPEAKING lagi elok.. sebab kastam ni akan selalu berjumpa dengan pelancong-pelancong luar negara. perghhh..

Tiba giliran aku rasa cuak tuh ada saja tapi aku pesan kat korang sebenarnya korang tak perlu cuak kalau korang da cukup persediaan dari segi mental dan juga maklumat-maklumat kastam. its gonna be okkay!huu
okay sekarang ikut prosedur yang seharusnya korang taw pasal temuduga gaya pergerakkan,tingkah laku ape semua tuh la,..bla..bla..bla...berbalik pada soalan yang di tanya yang aku ingat semoga korang take note kadang-kadang soalan ni berbeza setiap individu:

1. Cerita pasal latar belakang kita
2. Kenapa pilih jawatan ini?
3. Daripada mana dapat maklumat pasal kastam(sumber)?
4. Di manakah ibu pejabat kastam di raja malaysia?
5. Apa kelebihan yang anda ada?
6. Apa sumbangan anda untuk kastam di raja malaysia? yg ni memang confius ckit bg aku..lalala
7. Apakah visi,misi? yang nih lebih kepada visi.
8. Apakah yang anda boleh sumbang kepada kastam? soalan begini macam2 dia boleh relate contoh  
    mcm nak tingkatan prestasi kastam or etc.
9. Apakah yang dilakukan serta amalan yang di terapkan dalam kastam dalam meningkatkan prestasi kastam?
10. Then, satu situasi yang penemuduga bagi untuk kita speaking, korang kene speaking la,..kadang2 aku 
      terkantoi yg nih..haha..spontan beb.hahaha..bla..bla..bla..

Then, pengalaman lain yang aku alami dalam bilik temuduga adalah aku kene berkawad beb,.korang bersiap sedia la...hahaha...then ada lagi soalan dia tanya berkaitan dengan sijil-sijil penglibatan korang la contoh sukan yang korang telibat dia akan tanya la..so prepared for it. Lastly, aku nak ingatkan kat korang semua wahai sahabat-sahabat yang ingin mencari haluan hidup..u must be a confident person when u talk but must at right limit not over limit..okkay. kalau boleh yakinkan penemuduga kenapa korang perlu di pilih,.tonjol kan diri cikit dan tunjukkan minat korang pada kastam... sebenarnya aku dapat baca itulah yang dorang nak... then, ayat korang pon kadang-kadang kena POYOOOOOOOO...siyesly, tapi mestilah logik ckit beb...akhir kata, selamat bertemuduga kawan-kawan,.be positif and prepared properly for ur target.. tq..

p/s: bnyak lagi kot soalan dia tanya tapi aku lupa..sbb aku la orang yang paling lama di temuduga setakat angka giliran 7..kakakakaka... sama-sama doa semoga kita dapat mengecapi kebahagiaan dalam menentu masa depan ye sahabat..amin.. :)


Sunday, May 5, 2013

Keputusan rasmi PRU 13

05 mei 2013~ merupakan satu tarikh keramat untuk semua pengundi keluar membuang undi mereka masing-masing demi negara tercinta. wewit.. Tapi apa yang aku nak cakap kt cni, aku betol-betol teruja la sertai ahli SPR di salah satu pusat mengundi di negeri TERENGGANU. This is my first moment involved in political event. Tugas aku hari ni just jadi pemandu arah para pengundi je, tunjuk jalan yg betul kiri kanan belok or straight. haha..
Banyak juga la peristiwa yang berlaku dalam kawasan mengundi yang melibatkan pakcik dan makcik kat tempat ni. Gelagat mereka pun macam-macam ada, berlari anak, tersepak pintu pagar sekolah, bebel-bebel xtentu pasal, yang datang blur pon ada., haha.. tpi yang aku paling respect at the last minute pintu pagar nak tutup lagi seminit seorang atuk datang meluru masuk ke kawasan mengundi dengan berlari pantas takut xsempat menjalankan tanggungjawab beliau,. he actually achieved his goal to vote .. haha..
Malam pulak, aku duduk je depan tv untuk tunggu keputusan penuh rasmi PRU 13, tak sabar nak tengok graf parti-parti yang menaik atau menurun bagi keseluruhan negeri di MALAYSIA,.. keputusan yang aku taw sekarang Sarawak menang besar. Kelantan rasa nya payah untuk BN menang. Negeri aku Terengganu tau tau macam mana status .. sedang menanti.. tengok tv asyik duk bercakap je.. urmp,.leteyh..sakit otak..huhu...

p/s: td aku dapat bersalam dengan calon kedua parti BN dan PAS DUN KOTA PUTERA..

Tuesday, April 9, 2013

ESEMEN kilang Air Batu

Assalamulaikum,


Alhamdulillah, hari ni aku dapat update semula blog ni setelah sekian lama aku berpaling tadah. Kali ni aku hanya nak update ape yang aku pelajari kt tempat aku belajar. Apa yang aku belajar sewajibnya aku perlu praktikkan kan dekat my hometown. Ini adalah tension bagiku wahai tuan-tuan dan puan-puan sekalian. haha..
Di pendekkan cerita hari ni adalah hari ke-3 aku bercuti kat my sweet home., seperti sedia maklum aku bercuti hanya seminggu je dengan bersyarat. Syarat nya kena siapkan lab report yang agak boleh tahan la 3 subjek sekali hadap dgn ulangkaji for the next test nya lagi dan dengan esemen air batunye lg a.k.a ice manufacturing. Cantik je kan kehidupan cuti aku.? 'tiada makna cuti bagiku'.. Di pendekkan lagi, aku nak ceriter pasal esemen aku tu jer yakni esemen air batu tu ha. ha ha .. Ape yang aku kena buat adalah aku kena pergi merayu ke kilang air batu untuk meng-interview pakcik2 dan mokcik2 kat sana. Memang aku xpernah la buat benda2 alah macam ni. Al-maklum la aku sangat la pemalu. walaweyh. sekali lagi aku adalah penyegan.huarghh.. tengsi!!
Start hari ni, aku mula merancang macam nak pergi menghadap ke kilang air batu tu yang tidaklah jauh dari tempat aku duduk ni dalam firasat aku la kan berdasar alamat kilang tu. Untuk pengetahuan korang, kilang yang aku duk usha ni bukan kilang air batu yang orang duk minum kat kedai2 mamak tu tapi kilang air batu yang berasaskan produk perikanan atau air batu yang para nelayan frozen-kan ikan-ikan dalam bot laut dalam yang besauuu punya bak ang~~ Apa yang aku duk pikir ni aku takut pihak syarikat tu menolak permintaan aku untuk meng-interview dorang, barulah meraba aku nak cari tempat baru. Dugaan betul la esemen kali ni. Dugaan..dugaan.. Apa-apa pun semoga aku dapat merancang dengan jayanya esok hari untuk esemen kali ni. salam sayang uolss~~

ini la dia bongkah-bongkah ais yang aku maksudkan..boleh buat
ABC satu baldi


p/s: bunyi khabarnya sudah ada member-member aku di tolak syarikat untuk di interview~~ohsemm...