Friday, May 22, 2015

'PUTUS CINTA' ?

I LOVE YOU SAYANG!
I MISS YOU SAYANG!

Itu antara ungkapan yang biasa di amalkan oleh para pencinta manusia setiap kali bersua dengan pasangan masing-masing. ketika itu saat bahagia bagaikan di awang-awangan sampaikan tidak rasa kaki berpijak di bumi yang nyata!. haha. kadang-kadang tiada orang yang mampu untuk mendekati orang yang hangat bercinta ini  kerana mereka sedang melalui saat yang manis ketika itu dan di khuatiri akan di maki-maki sekira mengganggu kehidupan seharian mereka.

Pada permulaan cinta berputik mekar sangatlah indah. Setiap pagi kedengaran whatshap masuk ucapan selamat pagi dari pasangan masing-masing sudah cukup untuk membuat diri tersenyum walaupun masih berair liur basi. haha. Itulah dinamakan cinta berbasi! dari hari ke hari masih lagi lagi bahagia dalam meniti kehidupan bercinta antara pasangan.

Tiba saat masa dan hari semakin melewati dalam perhubungan mulalah ada bait-bait yang tidak elok kedengaran. Bermula lah desas-desus cerita yang kurang enak di dengari yang itu curang, yang itu main yang lain, yang itu tidak memberi perhatian, yang ini tidak serius. walhal kenapa ketika dulu semuanya manis-manis? waluapun ada masalah tapi masih di anggap under control. tetapi sekarang tidak boleh di control. Mungkin kepuasan dalam perhubungan sudah mencapai tahap nya. Perasaan bosan sudah mengawal dalam diri masing-masing sesudah lama bercinta. Setelah kenal satu sama lain. sesudah lama berdating.

then, KITA PUTUS!!! itulah ungkapan yang menghangatkan lagi suasana ketika berada dalam situasi masalah. Pasangan mula mencari kesalahan masing-masing. Pasangan mula membicarakan hal masalah kecil sehingga menjadi perkara besar. Then, sekira tidak dapat mengawal emosi masing-masing hubungan mungkin berakhir dan mungkin boleh di selamatkan sekiranya pasangan ada niat untuk memperbaiki.

Setelah putusnya cinta, semuanya telah berakhir. pasangan mula ada rasa ingin berdendam ke atas masalah-masalah kecil yang lampau. sehingga mereka lupa tentang kebaikan yang di kecapi sebelum ini. sekiranya ini terjadi kurangkan lah ego masing-masing. kalau boleh elakkan lah berdendam dan bergaduh even pkara yang besar sekalipun. then, kalau da rasa cannot go just say good bye elok-elok waluapun ada peritnya. setiap perancangan sudah di atur oleh ilahi. cuba redha apa yang terjadi setelah penat berusaha okay. mungkin ini cara tuhan untuk menyedarkan erti kehidupan kepada insan terpilih, pokok pangkal ingatlah cinta manusia hanya sementara tetapi cinta ALLAH kekal abadi. sayang lah manusia kerana ALLAH. inshaALLAH kekal jodoh. jgn mengkhianati sesama kita. ameen. wallahualam.

No comments: